Vastuullisuus on tärkeä arvo oppilaitoksessamme. Sitoudumme toimimaan kestävästi ja huolehtimaan ympäristöstä sekä yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ja vastuusta. Tavoitteena on kestävän tulevaisuuden kannalta positiivisten vaikutusten lisääminen ja negatiivisten vaikutusten vähentäminen. Säännöllisesti kokoontuva kestävän kehityksen työryhmä arvioi ja kehittää opiston toimintaa Agenda2030 -tavoitteiden ja JKO:n kestävän kehityksen ohjelman mukaisesti.
Katso tästä JKO:n visio vastuullisuudesta.
Kestävän kehityksen ohjelma ja Okka-sertifikaatti
JKO kestävän tulevaisuuden rakentajana 2024 – 2027 on kestävän kehityksen toimintaohjelma, jolla edistetään JKO:lla ekologista, sosiaalista, kulttuurista ja taloudellista kestävyyttä. Se käsittelee opetuksen, toimintakulttuurin ja johtamisen kehittämistä. Ohjelmassa on määritelty tavoitteet, toimenpiteet, vastuut, aikataulut ja seuranta tavoitteiden saavuttamiselle.
JKO kestävän tulevaisuuden rakentajana -kestävän kehityksen toimenpidesuunnitelma jäsentyy seuraavien lukuvuosittaisten teemojen alle: Näkyvästi vastuullinen JKO (lukuvuosi 2024 – 2025), Kestävää pedagogiikkaa kaikille (lukuvuosi 2025 – 2026) ja Yhteiskuntaa uudistavat kumppanuudet (lukuvuosi 2026 – 2027). Ohjelman toteutumista seurataan ja tarkennetaan vuosittain itsearvioinnin perusteella.
JKO:lla on kestävän kehityksen työn tukena ollut vuodesta 2014 alkaen Okka-säätiön (Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö) myöntämä kestävän kehityksen sertifikaatti. Sertifikaatin hakeminen edellyttää oppilaitoksen itsearviointia sekä ulkoista auditointia oppilaitoksessa, joiden avulla todennetaan kriteerien täyttyminen. Okka-säätiön myöntämä sertifikaatti kattaa JKO:n vapaan sivistystyön, aikuisten perusopetuksen ja ammatillisen koulutuksen. Viimeisin uusinta-auditointi toteutettiin JKO:lla keväällä 2024.
JKO – UNESCO koulu, vuodesta 2001
UNESCO on Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö, jonka tarkoituksena on kasvatuksen, tieteen ja kulttuurin avulla edistää rauhaa ja kansojenvälistä yhteistyötä.
Maailmanlaajuisen UNESCO-kouluverkoston tarkoituksena on edistää kulttuurienvälistä vuorovaikutusta, rauhaa, kestävää kehitystä ja laadukasta koulutusta. Erityisesti globaalikasvatus, kestävä kehitys, ilmastonmuutos, ympäristön suojelu ja aineeton kulttuuriperinne ovat nousseet tärkeään rooliin kulttuuri- ja maailmanperintökohteiden turvaamisen ja suojelun kanssa.
Jyväskylän kristillinen opisto toimii yhdessä Jyväskylän seudun muiden UNESCO ASPNet koulujen kanssa UNESCO:n tavoitteiden mukaisesti, edistäen kouluissa sekä paikallisesti että valtakunnallisesti ja myös globaalisti tavoitteita.
JKO:n pedagogisen vision keskeinen painotus on yhteisöllinen sivistyskäsitys. Oppimisen päämääränä on ihminen, joka huolehtii paitsi itsestään myös toisista. Kansanopisto on kokonaisvaltainen oppimisympäristö. Sivistys mahdollistaa tasavertaisuuden, demokratian ja rauhan toteutumisen ihmisten välillä. Huomioimme ihmisen ja ympäristön välisen vuorovaikutuksen sekä edistämme kestävää kehitystä yhteiskunnassa. Katso tästä JKO:n pedagoginen visio.
JKO:n kestävyyskasvatus rakentuu opistolla kehitettyyn tandem-malliin. Se konkretisoi ja jäsentää kestävyyskasvatuksen tavoitteita ja sisältöjä ympäristö-, luonto- ja kestävä kehitys –teemojen äärellä erityisesti kansanopisto-opiskelulle ominaista yhteisöllisyyttä korostaen. Siinä korostetaan yhdessä tekemistä ja samaan suuntaan etenemistä. Katso tästä JKO:n kestävyyskasvatuksen tandem-malli.
JKO:n kestävyyskasvatuksen työkalupakiksi on laadittu Vihreä käsikirja. Vihreä käsikirja pilkkoo tandemin osat vihreän siirtymän välipaloiksi opiston toimintaan ja oppitunneille. Vihreä käsikirja ja sen myötä rakentunut Keke-komero sisältävät konkreettisia välineitä ja menetelmiä, joita voi hyödyntää esim. ryhmäyttämisessä, oppituntien tai kurssien alussa, opiskelupäivän tauoilla tai päivän päätteeksi tai JKO:n kaikille yhteisissä tapahtumissa.
JKO:n luonnonläheinen kampusalue sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla entisen Sulkulan kartanon alueella. Sulkula–kartanon aikainen vanha rakennuskanta ja opiston uudisrakennukset muodostavat kodikkaan ja yhtenäisen kampusalueen isoine pihapiireineen. Alueen historiasta kertoo kampusalueelta QR-koodien takaa aukeava Sulkulan polku. Kampusaluetta ympäröi luontopolku, joka on ahkerassa opetus- ja virkistyskäytössä.
”Ilmapiiri opiskeluissa on lämmin ja opiskelijaa kuunnellaan ja kehittämisajatukset otetaan huomioon.” (opiskelijapalaute)
”Tuki ja omien opintojen räätälöinti minun tarpeet ja vaikeudet huomioiden onnistui loistavasti. Sain monipuolista opetusta ja käytännön esimerkkejä.” (opiskelijapalaute)
JKO:n strategisissa painopisteissä korostetaan turvallisuutta ja hyvinvointia. Se rakentuu mm. kunnioittavasta kohtaamisesta ja vuorovaikutuksesta, opiskelijoiden ja henkilökunnan hyvinvoinnin edistämisestä osana oppimista ja häirinnän ja kiusaamisen ennaltaehkäisystä.
Jokaiselle lukuvuodelle luodaan Viihdy ja vaikuta -kalenteri. Sen avulla hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä lisääviä tapahtumia ja teemapäiviä ja –viikkoja toteutetaan ympäri vuoden. Tapahtumista viestitään opiskelijoille ja henkilökunnalle mm. Viihdy ja vaikuta -uutiskirjeessä joka toinen kuukausi.
JKO:lla on jo vuosien ajan toteutettu Liikkuva opiskelu –toimintaa, joka on osa Liikkuva koulu –ohjelmaa. Toiminnan tavoitteena on opiskelijoiden fyysisen aktiivisuuden ja opiskelukyvyn lisääminen. Osana toimintaa ovat mm. taukojumpat ja liikuntatapahtumat.
JKO on myös SAKU ry:n (Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto) jäsen. SAKU ry edistää työ- ja toimintakykyisyyttä, hyvinvointia, yhdessä tekemistä sekä elämäniloa ammatillisessa koulutuksessa. Käytössämme on myös Ammattiosaajan työkykypassi, jolla vaikutetaan opiskelijoiden hyvinvointikäyttäytymiseen. Tavoitteena on lisätä opiskelijoiden tietoja, taitoja ja motivaatiota huolehtia omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan opiskelun aikana ja sen jälkeen niin, että työhyvinvoinnin ylläpitäminen on osa elämäntapaa. Tutustu täällä tarkemmin Ammattiosaajan työkykypassiin.
JKO:lla kannustetaan myös hyödyllisen hyvän tekemiseen verenluovutuksen merkeissä. JKO:n henkilökunnan ja opiskelijoiden veriryhmä, Veriseurat, koostuu aktiivista verenluovuttajista, jotka välittävät tietoa ja rohkaisevat myös uusia luovuttajia arvokkaaseen toimintaan. Lue lisää verenluovutuksesta täältä.