Musiikin koulutus 57 op (38 ov)

Syvenny musiikin kiehtovaan maailmaan!

Musiikin koulutus on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat syventää omaa musiikillista osaamistaan. Olitpa sitten vasta-alkaja, joka pohtii uuden harrastuksen aloittamista, tai musiikkialan ammattiopintoihin valmistautuva, ja kaipaat vielä vähän preppausta valintakokeeseen, Musiikin koulutus on juuri sinua varten!

Vuoden aikana saat tuhdin tietopaketin musiikin perusteista teoriassa ja käytännössä, erilaisista musiikin tyylilajeista (pop, rock, jazz, soul, erilaiset maailmanmusiikin tyylilajit, teatterimusiikki, jne.) sekä teroitat taitojasi niin biisintekijänä kuin ilmaisijana. Opinnot pitävät sisällään paljon erilaisia esiintymisiä, erilaisissa keikkapaikoissa. Esiintymiskokemusta karttuu siis vuoden mittaan runsaasti. Lisäksi harjaannut musiikkiteknologian käyttäjänä, tutustut musiikin tuottamiseen ja tapahtumien järjestämiseen ja vietät tietysti unohtumattomia hetkiä musisoiden hyvässä seurassa.

Koulutus koostuu n. 8:n viikon mittaisista teemajaksosta, joista kukin rakentuu tietyn aihealueen ympärille. Voit suorittaa yhden tai useamman jakson oman kiinnostuksesi mukaan tai opiskella kaikki neljä, jolloin saat todella kokonaisvaltaisen katsauksen alaan ja vietät antoisan vuoden musiikin maailman syventyen. Koko vuoden opiskelijat saavat lisäksi opetusta valitsemastaan instrumentista. Tutustu kurssisisältöihin tarkemmin alempana, myös yksittäisten kurssien suorittaminen on mahdollista.

Katso koulutuksen esittelyvideo tästä.

Lisätietoa

Koulutuksessa on opiskelumaksu, lue lisää.

Pääsyvaatimuksena koulutukseen on suoritettu oppivelvollisuus (vähintään 18 vuoden ikä) ja kiinnostus alalle.

Koulutukseen järjestetään valintahaastattelu.

Infoa hakeutumisen aikatauluihin löydät sivulta Hakeutuminen.

Koulutus alkaa elokuussa. Koulutukseen on jatkuva haku, joten voit kysyä vapaata opiskelupaikkaa koulutuksen alkamisen jälkeenkin.

 

 

 

 

Yhteystiedot

Ari Kauppinen (Koulutuksen vastuuopettaja)
musiikinopettaja, muusikko
+358 (0)44 752 2756
ari.kauppinen(at)jko.fi

Koulutussihteeri
+358 (0)44 752 2716
koulutussihteerit(at)jko.fi

 

Koulutus somessa:

   

Musiikin koulutuksen opiskelijatarinoita

Väliviiva

Tutustu alla opiskelijoidemme tarinoihin heidän vuodestaan musiikin koulutuksessa.

Kuvagalleria

Musiikin koulutuksessa opiskellaan hyvin käytännönläheisesti ja yhdessä ryhmän kanssa musisoiden. Useat kurssit tähtäävät esiintymiseen, joten keikkailua pääsee harjoittelemaan hyvin erilaisissa ympäristöissä. Galleriassa voit tutustua musiikkilinjan vuoden kulkuun ja keikkoihin, lisää kuvia löydät Facebook-sivultamme ja JKO luovien alojen Instagramista. 

 

   

Kurssikuvaukset

Minä ilmaisijana

  • Teoria tutuksi

    Tutustutaan musiikin teorian ja säveltapailun perusperiaateisiin, länsimaiseen säveljärjestelmään ja nuottikirjoitukseen. Opetellaan hahmottamaan sekä soivaa että kirjoitettua musiikkia, ja tunnistamaan ja nimeämään erilaisia musiikillisia ilmiöitä. Laajuus 2 op.

  • Bändisoiton perusteet

    Tutustutaan bändisoiton perusteisiin, äänentoistolaitteiden toimintaan, eri instrumenttien roolin bändissä ja yleensä hyvän yhteishengen ylläpitämiseen bändisoittotilanteessa. Valmistetaan ohjelmistoa ja toteutetaan esiintyminen. Kurssilla perehdytään myös valikoituihin populaarimusiikin genreihin soitettavien biisiesimerkkien kautta. Laajuus 2 op.

  • Minä ilmaisijana

    Kurssilla haetaan ilmaisuharjoitteiden kautta oman ilmaisun vapautta ja rajoja. Kurssi vapauttaa ja tutustuttaa muihin ryhmän jäseniin yhteisen ilmaisullisen tekemisen myötä, ja antaa turvallisen ympäristön kokeilla, onnistua ja oppia. Laajuus 2 op.

  • Äänenkäytön perusteet

    Tutustutaan omaan puhe- ja lauluääneen monipuolisten harjoitusten kautta. Opetellaan käyttämään ääntä luonnollisesti ja rennosti sekä rohkaistutaan löytämään oma, persoonallinen tapa käyttää ääntä. Kurssilla käydään läpi hengitys-, rentoutus-, artikulaatio-, äänenavaus-, äänitekniikka- sekä tulkintaharjoituksia sekä ryhmässä että yksilöharjoitusten kautta. 

    Kurssin opettajat ovat alansa ammattilaisia, joilla on sekä äänenkäytön, musiikin, laulun että näyttelijäntyön kokemusta. Vapauta itsesi ja äänesi ja tule mukaan!  Laajuus 2 op.

  • Äänitekniikka

    Haluatko saada perustietämyksen erilaisten äänentoistolaitteistojen toiminnasta? Kurssilla perehdytään äänentoistolaitteiston eri osasiin, mikrofoneihin, mikseriin, efekteihin ja prosessointiin sekä erilaisiin vahvistin-kaiutin-kombinaatioihin. Opetellaan taitoja laitteiston kasaamisesta aina live-tilanteessa miksaamiseen. Kurssin jälkeen on mahdollisuus päästä kokeilemaan opittuja taitoja myös käytännössä. Laajuus 2 op.

  • Rytmimusiikin genret

    Perehdytään afroamerikkalaisen rytmimusiikin kehitykseen 1900-luvulla ja tutustutaan eri genreihin (blues, rock, soul, jazz, country, jne.) havainnollistavien kuunteluesimerkkien kautta ja yhdessä soittaen. Laajuus 2 op.

  • Djembe-workshop

    Rytmikkäästi syksyyn? Afrikkalaiset rummut, sykkivät rytmit, kiivaat tanssit, yhteinen ilo. Senegalilaislähtöinen Pape Cisse ajaa kaikki totaalisesti sisään länsiafrikkalaiseen kulttuuriin valloittavalla tyylillään. Kukaan ei jää kylmäksi, kun rummut alkavat soida. Ryhmässä soittaen ja tanssien myös vastaalkajan on turvallista opetella. Kuuma tunnelma kruunataan kurssin päätteeksi yhteisenä esityksenä. Laajuus 1 op.

Kurssikuvaukset

Minä musiikin tekijänä

  • Teoriasta käytäntöön

    Syvennetään Teoria tutuksi-kurssilla opittuja taitoja käytännön esimerkkien kautta, kuunnellen ja yhdessä soittaen. Laajuus 2 op.

  • Rytmimusiikki

    Perehdytään Jazz-musiikin eri tyyleihin, harmoniaan ja rytmiikkaan, sekä sivutaan tyylinmukaista improvisaatiota. Valmistellaan ohjelmisto ja toteutetaan esiintyminen. Laajuus 2 op.

  • Eväitä improvisointiin

    Tutustutaan musiikillisen improvisaation perusteisiin käytännön harjoitusten kautta, laulaen ja soittaen. Tyylinmukaisia harjoitteita mm. bluesin, jazzin ja lattareiden kautta, mutta myös täysin vapaata ja erikoisemmissa rytmisissä ympäristöissä tapahtuvaa improa.  Laajuus 2 op.

  • Musiikin sovittaminen ja notaatio

    Mitä musiikin sovittaminen on? Mitä sovittajan työkalupakki pitää sisällään? Kurssilla tutustutaan erilaisiin tapoihin muokata jo valmiita sovituksia niin rytmin, melodian ja harmonian, kuin vaikkapa sointivärin ja instrumentaation osalta. Myös omien kappaleiden sovittaminen on mahdollista. Tutustumme myös Sibelius-nuotinnosohjelman käyttöön ja hyvän nuotinkirjoituksen perussääntöihin. Kotona tehtäviä harjoituksia on mahdollista tehdä myös ilmaisella MuseScore-ohjelmalla. Laajuus 2 op.

  • Kuoro

    Kurssi jakaantuu kahteen osaan, toinen syksyllä, toinen keväällä. Kurssilla tutustutaan kuorolaulun perusteisiin, äänissä laulamiseen sekä hyvään äänenmuodostukseen. Perehdytään myös äänenhuollon perusteisiin, sekä perinteiseen että modernimpaan kuorolauluohjelmistoon. Kurssi pitää sisällään esiintymiset syksyllä ja keväällä. Laajuus 2 op.

Kurssikuvaukset

Musiikkia ympäri maailman

  • Korvat auki

    Perehdytään lisää kuulonvaraiseen soittamiseen, soivien ilmiöiden tunnistamiseen ja kuullun nuotintamiseen, valmistellen transkriptioiden tekemistä. Laajuus 2 op.

  • Musiikkia meiltä ja muualta

    Tutustutaan valikoituihin perinnemusiikin tyylilajeihin sekä eksoottisempiin musiikkikulttuureihin soittamalla sekä musiikkia kuuntelemalla. Valmistellaan ohjelmisto ja toteutetaan esiintyminen. Luvassa ainakin kuubalaista, brasilialaista, irlantilaista, kreikkalaista, turkkilaista, ja tietysti suomalaista perinnemusaa. Ja mitä muuta ikinä keksitäänkään… Laajuus 2 op

  • Studiotyön perusteet

    Kiinnostaako studiotyö? Haluatko oppia äänittämään bändisi demon tai onko pöytälaatikossa kasa valmiita biisejä, jotka pitäisi saada kuunneltavaan muotoon? Kurssin aikana perehdytään erilaisiin studio-laitteistoihin ja tietokonepohjaiseen äänittämiseen, saat vinkkejä mahdollisen kotistudion perustamiseen ja opit käyttämään myös ammattistudioista usein löytyviä ohjelmistoja. Kurssilla on käytössä Cubase-ohjelmisto, mutta harjoituksia voi tehdä myös muilla ohjelmistoilla, kuten Logic, Garage Band, Pro Tools, Reaper, tms. (mikäli tällaisia itseltä löytyy). Laajuus 2 op.

  • Luova laulunkirjoittaminen

    Painitko biisinkirjoituksen parissa? Kaipaako sävelkynäsi teroittamista? 

    Luova laulunkirjoittaminen on kurssi kaikille biisinteosta kiinnostuneille, olit sitten vasta aloittelemassa sävelniekan uraa tai jo pidemmälle ehtinyt hittinikkari. Kurssilla tutustutaan laulunkirjoittamiseen käytännössä konkreettisten esimerkkien ja harjoitusten kautta, osaavien ammattilaisten opastuksella. Työskentely tapahtuu ryhmässä erilaisia harjoituksia soveltaen sekä itsenäisten tehtävien kautta. Laajuus 2 op.

  • Teatterimusiikki

    Harjoitellaan Teatterikoulutuksen kanssa yhteistuotantona valmistettavan musiikkiteatteriesityksen kappaleita bändin ja laulajien kesken. Laajuus 2 op.

Kurssikuvaukset

Musiikin tuottaminen

  • Musiikin perusteiden kertauskurssi

    Kerrataan aiemmilla kursseilla opittua ja harjoitellaan musiikin hahmottamista, niin paperilla kuin soivien esimerkkien avulla. Sopii hyvin kertauskurssiksi esim. Musiikkialan ammattiopintoihin hakeville! Laajuus 2 op.

  • Keikalle!

    Kurssin puitteissa valmistaudutaan opiskelijoiden kevätkonserttiin, kasataan ja harjoitellaan ohjelmisto, mietitään konsertin teemaa ja markkinointia, sekä keikan toteutusta myös teknisemmästä näkökulmasta, lavakartta, tekninen raideri, ym.  Laajuus 2 op.

  • Musikaali-workshop

    Valmistetaan musiikkiteatteriproduktio yhdessä Teatterikoulutuksen kanssa. Yksi kevään huipentumista, jossa kaikki vuoden aikana opittu yhdistetään yhteiseen teokseen. Pääsääntöisesti iloinen ja koko perheelle suunnattu teos haastaa opiskelijat näyttelijäntyön, tanssin, laulun ja live-soittamisen saralla parhaimpaansa ja koostamaan näiden elementtien avulla viihdyttävän kaksituntisen musikaalin. Kurssille osallistuminen vaatii päivittäistä sitoutumista noin kahden kuukauden ajan. Todellinen musiikkiteatterin mestarikurssi. Laajuus 4 op.

  • Musiikkialan sopimuskäytännöt

    Kurssilla tutustut musiikkialan lainsäädäntöön, tekijänoikeuksiin sekä erilaisiin sopimustilanteisiin ja käytäntöihin. Perehdyt myös musiikin julkaisemisen eri vaiheisiin valmiin äänitteen painattamiseen markkinointiin ja levittämiseen, sekä digitaaliseen julkaisuun. Laajuus 1 op.

  • Lastenmusiikki

    Tutustutaan varhaismusiikkikasvatuksen perusteisiin, valmistetaan ja toteutetaan lastenmusiikkiesitys. Laajuus 2 op.

  • Studioprojekti

    Suunnitellaan ja toteutetaan pienimuotoinen äänityssessio ammattistudiossa muusikon näkökulmasta. Päätetään äänitettävät biisit ja harjoitellaan ne valmiiksi, ensin itsenäisesti, sitten bändin kanssa. Laajuus 1 op.