Laatutyön lähtökohtana on yhteiskuntavastuullinen ja uudistuva kansanopisto, joka toimii opiskelijoiden, asiakkaiden, työelämän ja yhteistyökumppaneiden parhaaksi kansanopistopedagogiikan pohjalta yhteisöllisesti ja ennakoiden.
Laadunhallinta perustuu jatkuvan parantamisen periaatteeseen: suunnittelu – toiminta – seuranta ja arviointi – laadun kehittäminen. Laadunhallintaa toteuttaa koko henkilöstö ja sitä johtaa laaturyhmä laatutyön vuosikellon mukaisesti. Laadunhallinnan kehittämisessä ovat vahvasti mukana myös työelämä, sidosryhmät ja opiskelijat.
Opetus ja kulttuuriministeriön julkaisema Ammatillisen koulutuksen laatustrategia 2030 linjaa JKO:n laadunhallinnan vision, keskeiset sisällöt ja vaikuttavuustavoitteet.
Opiston laatu-ja kehittämispäällikkönä toimii Sirkka Salvi, sirkka.salvi(at)jko.fi.
Laadunhallintajärjestelmän kulmakiviä on neljä
Laadunhallinnan perusta on asiakaslähtöisyys. Laatua ja laadunhallintaa kehitetään opiston eri asiakasryhmien (opiskelijat, työelämä, kurssilaiset, kokousasiakkaat, majoittujat jne.), tarpeiden ja odotusten pohjalta. Laadunhallinta on kiinteä osa koko henkilökunnan työtä.
Keskeinen osa laadunvarmistusta on henkilöstön laatuosaamisen vahvistaminen. Opisto kehittää laadunhallintaosaamistaan henkilöstökoulutuksien, itsearviointien ja sisäisten vertaisarviointien, verkostohankkeiden sekä uutiskirjeiden avulla. Henkilöstön yhteinen tavoite on tuottaa laadukkaita opiskelija- ja asiakaslähtöisiä koulutuksia ja palveluja jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä.
Tutustu tästä laadunvarmistuksen kokonaisuuteen.
Tutustu tästä opiskelijan ja opiston yhteiseen laatukaistaan.
JKO:n toiminnanohjausjärjestelmä on rakennettu Office 365 pilvipalveluympäristöön, Sharepointin pohjalle. Toiminnanohjausjärjestelmä on samalla henkilöstön intra ja arjen työkalu. Järjestelmä/intra pohjautuu organisaatiorakenteeseen ja sen päivittämisen vastuut on jaettu. Toiminnanohjausjärjestelmästä löytyvät mm. ajantasaiset prosessit, vuosikellot, palautteet, päätökset ja ohjeistukset, lakisääteiset asiakirjat sekä ennakointiin ja päätöksentekoon liittyvää tietoa.
Katso tästä Jyväskylän kristillisen opiston toiminnanohjausjärjestelmä -esittelyvideo.
Tasapainotettu tuloskortti (BSC) toimii opiston strategian toteutumisen arvioinnin välineenä. Tuloskortin mittareiden laadinnassa kiinnitetään huomiota sekä lyhyen aikavälin, että koko strategiakauden mittaisten tavoitteiden toteutumiseen.
BSC tuloskorttia täydentää monipuolinen palautejärjestelmä, jolla kerätään tietoa prosessien toimivuudesta, asiakastyytyväisyydestä sekä toiminnallisista ja taloudellisista tuloksista. Palautejärjestelmän toimivuutta arvioidaan vuosittain.
Toimiva opiskelijapalautejärjestelmä on opiston laatutyön tärkeä työkalu. Keräämme säännöllisesti toiminnastamme palautetta erilaisilta kohderyhmiltä.
AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPISKELIJAPALAUTE
Valtakunnallinen opiskelijapalaute: aloitusvaiheen kysely
Valtakunnallinen opiskelijapalaute: päättövaiheen kysely
TYÖELÄMÄPALAUTE
Valtakunnallinen työelämäpalaute: työpaikkakysely
Valtakunnallinen työelämäpalaute: työpaikkaohjaajakysely